Składniki
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki pszennej Kruszonka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 70 g zimnego masła
- garść płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie. W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków. W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.