Organizatorzy Kwiatek

Zielona Kraina – ogólnopolska akcja promująca edukację żywieniową dzieci i młodzieży

Jeronimo Martins Polska i Green Factory zawarły „zieloną koalicję” na rzecz kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Patronat merytoryczny nad programem objął Instytut Żywności i Żywienia.

Mając na uwadze fakt, iż prawidłowe żywienie w dzieciństwie pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem w przyszłości, właściciel sieci sklepów Biedronka wspólnie ze swoim wieloletnim partnerem handlowym – firmą Green Factory, producentem produktów ready to eat w kategorii świeżych sałat i warzyw, przygotowali cykl warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina” dla uczniów i nauczycieli klas czwartych i piątych szkół podstawowych, tym samym podejmując działanie na rzecz kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży.

Podczas warsztatów Zielona kraina. Edukacja ze smakiem, szczególna uwaga uczestników jest zwrócona na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych, produktów wysoko przetworzonych na rzecz świeżych warzyw, posiłków przygotowanych z dodatkiem kasz oraz produktów z dużą zawartością błonnika.

Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, część teoretyczną i praktyczną prowadzoną przez dietetyków oraz liczne gry i zabawy edukacyjne.

W okresie wzrostu i rozwoju odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ważne, by wraz z jedzeniem dostarczać zarówno witaminy i składniki mineralne, jak i odpowiednią ilość energii (kalorii). Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 r. badań Instytutu Żywności i Żywienia, nadmierną masę ciała ma obecnie ponad 1/5 dziewcząt i prawie 1/3 chłopców – mówi dr. Hanna Stolińska dietetyk żywienia.

Szczególnie niepokojąca jest dynamika przyrostu wagi polskich dzieci (najwyższa w Europie), obecność w ich żyłach blaszek miażdżycowych i zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Sytuacja taka jest następstwem zaburzenia podaży większości składników odżywczych. W nadmiarze konsumowane są przede wszystkim cukry proste (słodycze, soki, napoje, przetworzone produkty zbożowe) i tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.

Patronem merytorycznym projektu jest Instytut Żywności i Żywienia – państwowa jednostka organizacyjna wyodrębniona pod względem prawnym, organizacyjnym i ekonomiczno-finansowym. Prowadzi badania naukowe, prace rozwojowe i wdrożeniowe na rzecz ochrony zdrowia w zakresie żywności, żywienia i stanu odżywienia człowieka, aktywności fizycznej oraz edukacji żywieniowej społeczeństwa, w celu zmniejszanie zachorowalności na choroby żywieniowozależne i zmniejszenie kosztów ich leczenia. Instytut udziela również świadczeń zdrowotnych w tym zakresie.


Formularz kontaktowy


Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Green Factory Sp. z o.o. z siedzibą w Zdunowo 48, 09-142 Załuski. Podane przez Panią/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu kontaktu i obsługi Państwa zgłoszenia.




Green Factory Sp. z o.o.
Zdunowo 48, 09-142 Załuski
tel. +48 23 661 93 94
info@greenfactory.com.pl
warsztaty@zielona-kraina.com



Jeronimo Martins Polska S.A.
ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa
tel. +48 22 275 10 00
bok@biedronka.eu





Instytut Żywności i Żywienia
im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
ul. Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa
tel. +48 22 55 09 771