Karmelizowana gruszka na pierzynce z sałaty i soczewicy

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy ACTIVE
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g orzechów włoskich
  • mała czerwona cebula
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • krem lub ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy, cebulę kroimy w cienkie piórka, gruszki obieramy, kroimy w ósemki, polewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę i skarmelizujemy 1 łyżkę brązowego cukru, dodajemy gruszki i smażymy 2-4 min. Na talerzu układamy mieszankę sałat, soczewicę, cebulę i skrapiamy octem lub kremem balsamicznym i oliwą. Układamy gruszki i posypujemy orzechami.