Szkoła to miejsce szeroko pojętej edukacji. Dlatego też podczas pobytu w szkole dziecko powinno poznawać zasady prawidłowego żywienia zarówno w sposób teoretyczny jak i praktyczny. Warto wyjść poza schemat nauczania i organizować warsztaty z wykwalifikowanym dietetykiem i zajęcia kulinarne. Dzięki temu dzieci uczą się jak istotna jest zdrowa dieta dla dobrego samopoczucia, koncentracji, ale przede wszystkim zachowania zdrowia, a dodatkowo poprzez praktykę budują pozytywne nastawienie do zdrowych produktów. Doskonałym przykładem takich działań są warsztaty "Zielona Kraina".
"Prawidłowe żywienie dzieci warunkuje odpowiedni rozwój, poprawia koncentrację i uwagę, relacje z rówieśnikami, wyniki sportowe i gwarantuje dobre samopoczucie" – Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Dietetyk w szkole nie jest częstym gościem. Dlatego warto zebrać w jednym miejscu najważniejsze wskazówki dotyczące zdrowego żywienia oraz odpowiedzieć na pytania dzieci i młodzieży, które zadają podczas warsztatów edukacyjnych.
1. Ile posiłków w ciągu dnia powinniśmy spożywać?
Wiele dzieci zapytanych co jadło na śniadanie niestety odpowiada, że śniadania nie jadło. II śniadanie też nie jest chętnie spożywanym posiłkiem zwłaszcza przez młodzież. W konsekwencji dochodzi do tego, że dzieci spożywają zwykle 2-3 posiłki w ciągu dnia, ale zamiast regularnych posiłków zdecydowanie wolą podjadać w ciągu dnia i to niestety słodkie i słone przekąski. Dzieci tak samo jak dorośli powinny spożywać 5 posiłków w ciągu dnia. Śniadanie najpóźniej godzinę od wstania, więc najlepiej jeszcze przed wyjściem do szkoły, natomiast kolację 2-3 godziny przed snem.
2. Co zabrać ze sobą do szkoły, aby mieć energię i dobrą koncentrację?
Uczniu, zadbaj o swoje drugie śniadanie. Szkoło, stwórz takie warunki w szkole, aby dziecko na spokojnie bez pośpiechu i w otoczeniu rówieśników miało czas spożywać posiłek. Jeżeli dziecko nie spożywa obiadu w szkole warto, aby zabrało ze sobą jedzenie na dwie przerwy. Może to być po prostu zdrowa kanapka z pieczywa razowego z dużą ilością warzyw, jogurt, owoce, orzechy. Warto organizować w szkole również tematyczne dni zdrowia, aby pobudzać uczniów do jedzenia różnych produktów. Może to być dzień marchewki, brokuła albo oryginalne kanapki czy sałatki, a nawet dzień zdrowych słodyczy. W sklepiku i na stołówce nie znajdziemy już niezdrowych produktów, dlatego warto zadbać o to, żeby dzieci nie przynosiły ze sobą z domu słodyczy i słonych przekąsek oraz wszelkiego rodzaju napojów. Szkoła powinna zapewnić dostęp do wody pitnej każdemu dziecku.
3. Jak przekonać się do jedzenia warzyw?
Wiele dzieci faktycznie nie lubi warzyw. Kojarzą się one z czymś bez smaku co trzeba zjeść, bo każdy powtarza, że są zdrowe. Zmiana nastawienia ucznia do warzyw to ciężka praca rodziców, ale również szkoły. Zachęcam do organizowania ogródków szkolnych, sadzenia przypraw i mniejszych warzyw i stawianie je na parapecie w klasie. Cała klasa opiekuje się roślinkami a owoce tej hodowli można wykorzystać do przygotowywania wspólnych posiłków. Może warto zorganizować wycieczki szkolne do sadu czy do lokalnego rolnika i poznać warzywa, sposób ich hodowli oraz sposób w jaki trafiają na nasze stoły. Regularne warsztaty kulinarne z zastosowaniem ciekawych przepisów np. na zielony koktajl jaki przygotowywany jest w programie Zielona Kraina, kiedy to dzieci zawsze proszą o dokładkę. Ważna jest nauka przez zabawę oraz przede wszystkim wspólne spożywanie przygotowanych potraw. Aby podkreślić smak warzyw należy stosować gamę przypraw, można je zapiekać, grillować i łączyć z dodatkami zwykle lubianymi przez dzieci jak np. ziemniaki.
4. Jak rozumieć i stosować się do Piramidy Zdrowego Żywienia?
5. Jak odzwyczaić się od słodyczy i czym je zastąpić?
6. Ile powinniśmy się ruszać w ciągu dnia?
Warsztaty żywieniowe z wykwalifikowanym dietetykiem tak jak w przypadku programu Zielona Kraina, są najlepszą metodą edukacji dzieci w tym zakresie. Dzięki bezpośredniemu kontaktowe z dietetykiem, dzieci i nauczyciele mogą rozwijać wszystkie swoje wątpliwości dotyczące zdrowej diety, zdobyć szeroką wiedzę a przy tym doskonale spędzać czas w szkole ucząc się przez zabawę.
opracowanie: Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Dietetyk kliniczny, opiekun merytorycznego projektu Zielona Kraina.