Składniki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. Posypujemy cynamonem. W misce mieszamy jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Rozgrzać patelnię i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione. Wówczas kładziemy po 2 - 3 plasterki jabłek i po pół minucie smażenia przewracamy na drugą stronę. Smażymy przez około 2 minuty na złoty kolor.