Sałatka na dobry humor

Składniki

  • 1 opakowanie Szpinaku Fit&Easy
  • Pęczek dorodnych rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Garść rzeżuchy
  • 1 jabłko

Dressing:

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki słodkiej musztardy
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta tymianku
  • Szczypta bazylii
  • Łyżeczka miodu
  • Sól
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania

Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Odstawiamy na bok i przygotowujemy dressing. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego ocet, musztardę, zioła, miód i sól. Wszystko energicznie mieszamy dolewając powoli oliwę lub olej do uzyskania gładkiej emulsji. Uzyskanym sosem zalewamy rzodkiewki i pozostawiamy tak na co najmniej 15 minut. Szpinak rozkładamy na talerzu, następnie układamy na sałatce kawałki obranego jabłka i cząstki jajek. Na całość nakładamy różowe (zmienią kolor pod wpływem octu) rzodkiewki z dressingiem. Wszystko posypujemy kiełkami rzeżuchy.