Składniki
- 1 opakowanie Szpinaku Fit&Easy
- Pęczek dorodnych rzodkiewek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Garść rzeżuchy
- 1 jabłko
Dressing:
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- Pół łyżeczki słodkiej musztardy
- Ząbek czosnku
- Szczypta tymianku
- Szczypta bazylii
- Łyżeczka miodu
- Sól
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Odstawiamy na bok i przygotowujemy dressing. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego ocet, musztardę, zioła, miód i sól. Wszystko energicznie mieszamy dolewając powoli oliwę lub olej do uzyskania gładkiej emulsji. Uzyskanym sosem zalewamy rzodkiewki i pozostawiamy tak na co najmniej 15 minut. Szpinak rozkładamy na talerzu, następnie układamy na sałatce kawałki obranego jabłka i cząstki jajek. Na całość nakładamy różowe (zmienią kolor pod wpływem octu) rzodkiewki z dressingiem. Wszystko posypujemy kiełkami rzeżuchy.