Debata ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, przedstawicieli Green Factory oraz Jeronimo Martins Polska stanowiła podsumowanie dwóch edycji projektu edukacji żywieniowej dla dzieci pt. Zielona Kraina. W zorganizowanym 24 października 2017 r. w restauracji LIF spotkaniu udział wzięli mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz i mgr Diana Wolińska, Anetta Jaworska-Rutkowska, Wojciech Gardocki oraz Sylwia Kalska-Myziak. Spotkanie było także okazją do omówienia przyszłości programu, który do tej pory objął już 13 000 dzieci w całej Polsce.
Debatę ekspercką podczas spotkania poprowadziła znana dziennikarka – Iwona Schymalla. Wśród specjalistów panelu zasiadły mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz i mgr Diana Wolińska, dietetyczki z Instytutu Żywności i Żywienia, które przedstawiły zebranym gościom statystki dotyczące spożycia warzyw i owoców wśród dzieci w Polsce, wiedzę dotyczącą jakości posiłków spożywanych przez najmłodszych oraz stanu wiedzy dzieci i rodziców na temat prawidłowego żywienia. Specjalistki omówiły także najważniejsze zalecenia piramidy żywienia, jakie przedstawiane są dzieciom na warsztatach Zielonej Krainy oraz dane dotyczące odsetka otyłości dzieci w Polsce.
W debacie udział wzięli także przedstawiciele Zielonej Koalicji - Wojciech Gardocki, członek zarządu Green Factory, Sylwia Kalska, dyrektor marketingu Green Factory oraz Anetta Jaworska-Rutkowska, kierownik ds. relacji zewnętrznych i CSR Jeronimo Martins Polska. Mówili o tym jak ważne są warzywa i owoce w diecie dzieci oraz dzielili się z gośćmi danymi dotyczącymi już zrealizowanych etapów programu, a także szczegółowymi informacjami o sposobie prowadzenia zajęć w szkołach. Na koniec organizatorzy zapowiedzieli kolejne edycje programu Zielona Kraina. O przyjmowaniu zgłoszeń organizatorzy będą informować na swoich stronach internetowych, a także indywidualnie rozmawiać z wybranymi placówkami szkolnymi.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele mediów z całego kraju.