Składniki
- chleb tostowy
- 2 garście liści szpinaku
- 1 łyżki masła
- 2 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 8 plastrów mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i wyrzucamy, a pozostałe części liści kroimy w paski. Obieramy czosnek i drobno go kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie czosnek, smażymy go aż się zezłoci. Następnie dodajmy szpinak i dusimy go ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kromki chleba smarujemy z jednej strony oliwą z suszonych pomidorów. Układamy je tak, aby strona z oliwą była na zewnątrz tostów. Do środka (na stronę bez oliwy) wkładamy szpinak, plastry mozzarelli, pokrojone na kawałki suszone pomidory. Tosty składamy. Tak przygotowane kromki kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i przykrywamy na kilka minut. Następnie tosty obracamy, przykrywamy i smażymy do momentu aż mozzarella się rozpuści. Podajemy na gorąco, dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.