Składniki
- 1 opakowanie Jarmużu Fit&Easy
- 10 średnich ziemniaków
- 50 g tartego parmezanu
Dressing:
- Gałka muszkatałowa
- Czosnek
- Pieprz
- Sól wg uznania
- Papryka
- Łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Ziemniaki szorujemy, kroimy na pół i lekko wydrążamy środki łyżeczką, tworząc wgłębienie. Układamy na blasze, smarujemy za pomocą pędzla oliwą z oliwek i posypujemy ulubionymi przyprawami i ziołami. Pieczemy w piekarniku do lekkiego ozłocenia ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Jarmuż dusimy na patelni na maśle klarowanym, pod przykryciem, do miękkości (ok. 10 minut). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie każdego ziemniaka nadziewamy jarmużem, posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 minut do roztopienia sera. Aby nie zmarnować wydrążonych części ziemniaków również możemy je doprawić i upiec uzyskutruskjąc w ten sposób smaczną i zdrową przekąskę.