Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g drożdży
- 200 ml śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- 1 opakowanie szpinaku Fit&Easy
- ¼ kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- Sól
Sposób przygotowania
Ciasto:
Rozmieszaj w śmietanie drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 żółtka, olej rzepakowy i wymieszaj składniki. Do uzyskanej masy wlej śmietanę wraz z drożdżami. Wymieszaj i wyrób ciasto. Odstaw ciasto do lodówki na ok. 1 godz. Po wyjęciu podziel ciasto na 3 części. Następnie rozwałkuj ciasto (każdą część osobno) na okrągły placek. Podziel go na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałóż dwie łyżeczki farszu i "zroluj" do rogalika. Rogale połóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 170°C piekarnika i piecz przez 20 min.
Farsz:
Do gotującej się wody wrzuć liście szpinaku, blanszuj ok 2 min. Dokładnie odcedź szpinak i drobno pokrój. W dużym rondlu stop masło, dodaj szpinak i podsmażaj ok 4 min. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, szczyptę soli i wymieszaj.