Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g szpinaku
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przepuszczamy przez prasę lub maszynkę. Szpinak smażymy na patelni do czasu aż woda odparuje. Delikatnie odciskamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem. Ziemniaki łączymy ze szpinakiem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i wyrabiamy delikatne ciasto. Odrywamy porcje ciasta i formujemy cienkie wałki. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy je dodatkowo mąką. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, przez około minutę od wypłynięcia.