Składniki
- 1 szklanka brązowego ryżu basmati
- 50 g wiórków kokosowych
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 100 g daktyli
- 20 g jagód goji
- 30 g suszonych moreli
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
- mleko kokosowe do podania
Sposób przygotowania
W małym garnku na oleju podsmaż ryż, wiórki kokosowe, siemię lniane, orzechy nerkowca, rozkruszone orzechy włoskie i laskowe. Gdy wiórki i orzechy się przyrumienią, dodaj wodę, a następnie posiekane daktyle, morele oraz jagody goji. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę (ok. 20 min.). Podawaj z odrobiną mleka kokosowego lub kawałkami świeżych owoców.