Składniki
- ½ dużego pęczka botwinka z dużymi buraczkami
- ¼ główki karbowanej
czerwonej sałaty - 100 g szczawiu
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g pistacji
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
Buraki obierz i pokrój w plastry, posiekaj czosnek, pistacje obierz z łupinek. Ułóż buraki na foli aluminiowej, polej oliwą, posyp czosnkiem, pistacjami, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki, zamknij szczelnie folię i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Botwinkę pokrój i wymieszaj z porwanymi liśćmi sałaty i szczawiem. Gdy buraki się upieką, dodaj je do sałatki wraz z oliwą i pistacjami. Całość delikatnie wymieszaj i posyp pomidorkami koktajlowymi.