Sałatka z kaszy kuskus z warzywami i serem bałkańskim

Składniki

  • 100 g kaszy kuskus
  • 70 g sera bałkańskiego
  • ½ żółtej lub czerwonej papryki
  • Garść roszponki
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej cebuli
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • Zioła prowansalskie
  • Świeża bazylia
  • Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek + 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania

Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie. Rozdziel dokładnie ją widelcem, aby ziarna nie były posklejane. Na patelni podsmaż przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukinię z dodatkiem ziół prowansalskich. Wymieszaj kaszę z cebulą, cukinią, pokrojoną w kostkę papryką, roszponką oraz pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Pokrusz ser i posyp nim sałatkę. Na koniec polej sosem i dodaj świeżą bazylię.