Składniki
- 100 g kaszy kuskus
- 70 g sera bałkańskiego
- ½ żółtej lub czerwonej papryki
- Garść roszponki
- ½ cukinii
- ½ czerwonej cebuli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- Zioła prowansalskie
- Świeża bazylia
- Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek + 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Sposób przygotowania
Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie. Rozdziel dokładnie ją widelcem, aby ziarna nie były posklejane. Na patelni podsmaż przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukinię z dodatkiem ziół prowansalskich. Wymieszaj kaszę z cebulą, cukinią, pokrojoną w kostkę papryką, roszponką oraz pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Pokrusz ser i posyp nim sałatkę. Na koniec polej sosem i dodaj świeżą bazylię.