Składniki
- 250 g ziemniaków
- 200 g marchwi
- 200g kiszonych ogórków
- 200 g zielonego groszku
- 150 g kukurydzy
- 1 jabłko
- 300 g majonezu z kalafiora
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchew ugotuj w posolonej wodzie, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do ugotowanych warzyw dodaj: groszek, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki oraz majonez, wymieszaj. Dopraw odrobiną pieprzu. Do tej podstawowej wersji oczywiście możesz dodawać także inne produkty według uznania, np.: ugotowany seler, brokuł, kalafior, fasolkę lub korzeń pietruszki, natkę pietruszki, cebulę, szczypiorek, paprykę lub wędzone tofu.
Majonez z kalafiora
1/2 ugotowanego na miękko kalafiora zmiksować z 6 łyżkami oleju rzepakowego, 2 łyżkami octu jabłkowego (lub soku z cytryny), 2 łyżkami syropu z agawy, 1/3 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczką czarnej soli (ewentualnie zwykłej soli)