Składniki
- Opakowanie mieszanki sałat
z rukolą lub roszponką - ½ opakowania pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
- 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1 sztuka zielonego ogórka
- ½ opakowania kiełków np. brokuła
Sos:
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki oleju rzepakowego
lub oliwy z oliwek - 1 łyżka musztardy
- Sok z ½ cytryny lub 2 łyżki
- octu winnego
- Szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
- Opcjonalnie: łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
Składniki na sos zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitego sosu. Do mieszanki sałat dodać pokrojone pomidorki, ogórka zielonego i kiełki. Podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku pestki dyni i słonecznikai posypać nasionami sałatkę.