Składniki
- 400 g bakłażana
- 200 g cukinii
- 300 g papryki
- 200 g zielonych i czarnych oliwek
- 400 g krojonych pomidorów
z puszki - 100 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 5 posiekanych gałązek świeżej bazylii razem z liśćmi lub
1,5 łyżeczki suszonej - 1 łyżeczka tymianku
- 2/3 łyżeczki przyprawy hot madras curry lub kitchen king
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżki soli
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię, smaż aż bakłażan wchłonie olej i stanie się szklisty. Dodaj pomidory, oliwki oraz curry i duś całość, czasem mieszając, aż warzywa będą ugotowane. Po zdjęciu z ognia dodaj pieprz, przetarty tymianek , bazylię oraz sól. Podstawową wersję duszonego bakłażana z cukinią możesz urozmaicać dodając suszone pomidory, kapary lub podsmażane tofu.