Bakłażan z cukinią, papryką w pomidorach

Składniki

  • 400 g bakłażana
  • 200 g cukinii
  • 300 g papryki
  • 200 g zielonych i czarnych oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów
    z puszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 posiekanych gałązek świeżej bazylii razem z liśćmi lub
    1,5 łyżeczki suszonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2/3 łyżeczki przyprawy hot madras curry lub kitchen king
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię, smaż aż bakłażan wchłonie olej i stanie się szklisty. Dodaj pomidory, oliwki oraz curry i duś całość, czasem mieszając, aż warzywa będą ugotowane. Po zdjęciu z ognia dodaj pieprz, przetarty tymianek , bazylię oraz sól. Podstawową wersję duszonego bakłażana z cukinią możesz urozmaicać dodając suszone pomidory, kapary lub podsmażane tofu.