Składniki
- 150 g płatków owsianych
(zwykłych lub górskich) - 1 cebulka dymka
- ½ dużej marchwi
- garść innych warzyw: kapusta pekińska, papryka, cukinia, brokuł
- 2 łyżki mąki groszkowej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Płatki zalej wrzątkiem tak, aby poziom wody w garnku lub misce był o ok. 1 cm wyższy niż płatków, zaparzaj ok. 10 min. Marchew zetrzyj na drobnej tarce, pozostałe warzywa drobno posiekaj. Wymieszaj płatki z warzywami, mąką groszkową i przyprawami. Powinno powstać ciasto o konsystencji racuchowej – czyli nadające się do nakładania łyżką. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, łyżką nakładaj ciasto formując kotleciki, smaż na średnim ogniu z obu stron aż nabiorą złotobrązowego koloru.