Kotleciki z fasoli i kaszy jęczmiennej

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)
  • ¼ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • ½ szklanki wody
  • 1-2 ząbków czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę, dodać kaszę i drobno posiekany czosnek. Gotować do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu. Fasolę rozgnieść w miseczce, dodać ugotowaną kaszę, posiekany drobno szpinak oraz koperek i rozgnieść wszystko widelcem na jednolitą masę. Dodać pieprzu i soli do smaku, wymieszać. Pestki dyni zmiksować w blenderze na drobno. Z masy lepić okrągłe kotleciki i obtaczać w mielonych pestkach dyni z siemieniem lnianym. Układać na blaszce z papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180°C.