Składniki
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)
- ¼ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
- ½ szklanki wody
- 1-2 ząbków czosnku
- garść świeżego szpinaku
- ½ pęczka koperku
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 50 g pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Do garnka wlać wodę, dodać kaszę i drobno posiekany czosnek. Gotować do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu. Fasolę rozgnieść w miseczce, dodać ugotowaną kaszę, posiekany drobno szpinak oraz koperek i rozgnieść wszystko widelcem na jednolitą masę. Dodać pieprzu i soli do smaku, wymieszać. Pestki dyni zmiksować w blenderze na drobno. Z masy lepić okrągłe kotleciki i obtaczać w mielonych pestkach dyni z siemieniem lnianym. Układać na blaszce z papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180°C.