Krem z cukinii z pestkami dyni

Składniki

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 150 g (połowa) cukinii
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka koperku
  • ½ ząbka czosnku (do smaku)
  • ½ łyżeczki oliwy
  • pieprz, sól, oregano, otręby

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na szklisty kolor. Dodać sól, pieprz, oregano i na końcu cukinię w plastrach. Całość smażyć przez kilka minut. Do gotującego się bulionu przełożyć podsmażone warzywa, dodać koperek i gotować do miękkości. Gotową zupę zmiksować, posypać natka pietruszki i uprażonymi na suchej patelni złocistymi pestkami dyni.