Składniki
- ½ kg marchwi
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 pomidor
- 1 i 1/4 szklanki wody
Śmietanka
- 50 g słonecznika
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
lub miodu - 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Słonecznik namocz w wodzie na minimum 1 godz., odlej wodę. Dolej szklankę świeżej wody, cytrynę oraz syrop z agawy i miksuj blenderem aż uzyskasz śmietankę o gładkiej konsystencji bez drobinek słonecznika.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną w plastry marchew oraz wodę i gotuj aż marchew będzie miękka. Dodaj pokrojonego pomidora i zmiksuj zupę blenderem na krem. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Podawaj krem z dodatkiem słonecznikowej śmietanki.