Składniki
- ½ kg korzenia pietruszki
- 1 gruszka
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- łyżeczka oliwy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki siemienia lnianego albo orzechów włoskich do posypania
Sposób przygotowania
Pietruszkę obierać i pokroić w plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki oraz zioła i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 minut. Do garnka wlać gorącą wodę, ma być jej tyle, aby przykryła zawartość garnka. Garnek przykryć i gotować przez około 20 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni prażyć orzechy lub siemię lniane i odstawić do ostudzenia. Do miękkich pietruszek dodać dwie szklanki mleka i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Zupę przyprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.