Krem z pietruszki i gruszki

Składniki

  • ½ kg korzenia pietruszki
  • 1 gruszka
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • łyżeczka oliwy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki siemienia lnianego albo orzechów włoskich do posypania

Sposób przygotowania

Pietruszkę obierać i pokroić w plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki oraz zioła i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 minut. Do garnka wlać gorącą wodę, ma być jej tyle, aby przykryła zawartość garnka. Garnek przykryć i gotować przez około 20 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni prażyć orzechy lub siemię lniane i odstawić do ostudzenia. Do miękkich pietruszek dodać dwie szklanki mleka i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Zupę przyprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.