Pieczone warzywa w sosie beszamelowym

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 300 g selera
  • 300 g buraków
  • 200 g marchwi
  • 1 ½ szt. cebuli
  • natka pietruszki
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • ½ łyżki soli (do warzyw)
  • ½ łyżki soli do sosu
  • pieprz

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić na kawałki grubości 5 mm (buraki: 3 mm). Wymieszać w misce z 3 łyżkami oliwy i solą. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 40 minut. W garnku na reszcie oliwy podsmażyć czarnuszkę i posiekany czosnek, dodać mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mleko kokosowe, sól i pieprz i gotować mieszając, aby sos się nie przypalił. Gdy zgęstnieje polać nim upieczone warzywa i posypać posiekaną natką pietruszki.