Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 300 g selera
- 300 g buraków
- 200 g marchwi
- 1 ½ szt. cebuli
- natka pietruszki
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki mąki pszennej razowej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- ½ łyżki soli (do warzyw)
- ½ łyżki soli do sosu
- pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa pokroić na kawałki grubości 5 mm (buraki: 3 mm). Wymieszać w misce z 3 łyżkami oliwy i solą. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 40 minut. W garnku na reszcie oliwy podsmażyć czarnuszkę i posiekany czosnek, dodać mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mleko kokosowe, sól i pieprz i gotować mieszając, aby sos się nie przypalił. Gdy zgęstnieje polać nim upieczone warzywa i posypać posiekaną natką pietruszki.