Pulpety z indyka z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka koperku
  • 3 łyżki mąki
  • Sól, pieprz
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania

Dopraw mięso solą, pieprzem oraz dodaj posiekany drobno koperek. Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące. Marchew, cukinię i pomidory pokrój w plastry. Paprykę, czosnek i cebulę w kostkę. Przygotuj bulion wymieszany z przecierem pomidorowym oraz sosem sojowym. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą układaj pulpety, na nich warzywa a całość zalej wywarem. Zapiekaj pod przykryciem w temp. 180 st. przez ok. godzinę.