Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 pomidory bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka koperku
- 3 łyżki mąki
- Sól, pieprz
- 300 ml wywaru z warzyw
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania
Dopraw mięso solą, pieprzem oraz dodaj posiekany drobno koperek. Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące. Marchew, cukinię i pomidory pokrój w plastry. Paprykę, czosnek i cebulę w kostkę. Przygotuj bulion wymieszany z przecierem pomidorowym oraz sosem sojowym. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą układaj pulpety, na nich warzywa a całość zalej wywarem. Zapiekaj pod przykryciem w temp. 180 st. przez ok. godzinę.