Składniki
- 6 małych ziemniaków
- 1 por
- ½ cukinii
- 2 pomidory
- 2 kawałki świeżego dorsza lub innej ryby
- 2 garści jarmużu
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Oregano
- Tymianek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rybę skrop oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz oregano. Pozostaw na godzinę w lodówce. Obierz ziemniaki, pokrój w talarki, polej delikatnie oliwą oraz posyp tymiankiem. Piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 20 min. w temperaturze 200 st. C. Pokrój w talarki cukinię oraz pora a jarmuż porwij na niewielkie części. Cukinię, pora oraz jarmuż podsmażaj przez ok. 5 min. Na upieczone ziemniaki połóż podsmażone warzywa oraz obrane ze skórki pomidory i zamarynowaną rybę. Piecz ok. 15 min w 200 st. C do czasu, aż ryba będzie gotowa.