Soczewica w sosie z dynią i ryżem

Składniki

  • 100 g soczewicy ugotowanej
  • 200 g dyni
  • pół małej cebulki
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu
  • szklanka bulionu
  • łyżeczka natki pietruszki
  • 3 łyżki ryżu
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania

Miąższ dyni pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać szeroki, większy garnek. Podsmażyć na oliwie. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka. Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszać. Połączyć z całym daniem. Ryż polać sosem z soczewicą i posypać natką.