Składniki na rollsy
- 6 szt. papieru ryżowego
- 1 buraczek z botwinką
- 20 g rukoli
- 20 g młodego szpinaku
- 6 liści czosnku niedźwiedziego
- 20 g długich kiełków fasoli mung
- 20 g kiełków lucerny
- 20 g kiełków rzodkiewki
- ¼ szt. czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 2 rzodkiewki
Składniki na sos
- malutki buraczek z botwinki
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju lub oliwy (nie może być gorzka)
- ½ szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki sosu zmiksuj na gładko. Papier ryżowy mocz pojedynczo w gorącej wodzie, aż stanie się elastyczny. Na desce do krojenia połóż arkusz papieru, w dolnej części na środku układaj wszystkie składniki w formie małego wałka. Zwijaj rollsy tak jak krokiety. Podawaj ukośnie przecięte na pół.