Składniki
- 1/2 kg batatów
- 1/3 kg pomidorów
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 świeżego chili
(opcjonalnie szczypta suszonego) - 1/2 łyżki świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 pęczka zielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 1,2 l wody
Sposób przygotowania
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Chili, czosnek, zieloną kolendrę i świeży imbir drobno posiekaj. Do rozgrzanego garnka wlej olej, po chwili dodaj imbir. Gdy się przyrumieni, dodaj chili i czosnek, następnie dodaj kurkumę i wymieszaj wszystkie przyprawy smażąc jeszcze chwilę, uważając, by ich nie spalić. Dodaj pokrojone bataty, wodę i gotuj ok. 15 – 20 min. aż będą miękkie. Gdy bataty będą gotowe, dodaj pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze trzy minuty. Na koniec dodaj sól i posiekaną świeżą kolendrę.