Zupa z czerwonej soczewicy i szczawiu

Składniki

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • pęczek świeżego szczawiu
    (ok. 100 g)
  • 3 ziemniaki
  • 3 ½ szklanki wody 3 łyżki oleju
    lub oliwy
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pomidor
  • łyżeczka soli
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania

Do suchego garnka wlej olej, a gdy się lekko rozgrzeje, dodaj czarnuszkę i podsmażaj, aż zacznie skwierczeć. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukaną pod wodą soczewicę. Gotuj, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie (ok. 20 min.) Posiekany szczaw oraz pokrojone w kostkę pomidory dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Na koniec dopraw zupę pieprzem i solą.