Składniki
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- pęczek świeżego szczawiu
(ok. 100 g) - 3 ziemniaki
- 3 ½ szklanki wody 3 łyżki oleju
lub oliwy - ½ cebuli
- ½ łyżeczki czarnuszki
- ½ łyżeczki kurkumy
- pomidor
- łyżeczka soli
- pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
Do suchego garnka wlej olej, a gdy się lekko rozgrzeje, dodaj czarnuszkę i podsmażaj, aż zacznie skwierczeć. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukaną pod wodą soczewicę. Gotuj, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie (ok. 20 min.) Posiekany szczaw oraz pokrojone w kostkę pomidory dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Na koniec dopraw zupę pieprzem i solą.